רשימת המקצועות ארוכה מאוד ורבים מאותם המקצועות מחייבים תואר, כלומר לימודים אקדמאים. מרבים הסטודנטים כיום לא מטפחים שאיפות לקריירה אקדמית וגם אינם לומדים מתוך עניין או סקרנות טהורים. לכן, אומר ערן פולק, אפשר לומר כי ההתלבטות לגבי בחירת תחום הלימודים האקדמיים שקול בדרך כלל להתלבטות בעניין העתיד המקצועי. פולק לא מסתפק בדבריו אלו ומבקש להציע טיפים לאלה המתלבטים ממש בימים אלה לגבי התחום שכדאי להם ללמוד.
כמה שנים אתם מוכנים להשקיע בלימודים
אם נניח, אומר ערן פולק (יועץ לגופים עסקיים), שאתם מתלבטים בין הרבה מאוד תחומי לימודים אקדמאיים וקשה לכם לבחור, כדאי שתיגשו לעניין מתוך נקודת מבט אחרת. נסו לחשוב כמה שנים אתם מוכנים להשקיע בלימודים. ישנם תארים שמאפשרים כניסה מהירה לשוק העבודה לאחר תואר ראשון בלבד. לעומת זאת, ישנם מקצועות שללא תואר שני יהיה קשה מאוד כיום לבוגרים להשתלב במקצוע. עורך דין או רואה חשבון בעלי תואר ראשון, למשל, יכולים להשתלב בקלות בשוק העבודה, במיוחד אם ישקיעו מאמץ בתקופת ההתמחות. במנהל עסקים, לעומת זאת, תואר ראשון כבר נחשב לפחות יוקרתי בשל ריבוי בוגרי התואר השני במנהל עסקים.
במה אתם טובים
אפשר לגשת לשאלה מהו תחום הלימודים שמתאים לכם גם מתוך נקודת מבט אחרת. שאלו את עצמכם, אומר ערן פולק, במה אתם טובים. מהן החוזקות שלכם. נסו למחוק ולהוריד מעל הפרק שיקולים של אחרים, שהרבה פעמים גורמים למבוכה ולבלבול. התעלמו בשלב זה מכל מיני ציפיות של ההורים שאולי תמיד חלמו שתעסקו במקצוע שלהם או שאולי רצו אתכם רופאים, מהנדסים או אדריכלים. תנו דעתכם לשאלה במה אתם טובים, מה מעניין אתכם, מה מושך אתכם. גם אם נדמה שכולם כיום נוהים אחר המקצועות הטכנולוגיים או המדעיים אבל אתם מרגישים שזה לא מדבר אליכם, לא חייבים להיות חלק מהעדר. אם אתם טובים מאוד ביחסי אנוש, למשל, תוכלו ללמוד ניהול משאבי אנוש ולהתקדם בתחום זה. אם אתם יצירתיים מאוד, תוכלו ללמוד תקשורת, פרסום או אומנות. אם על פי סולם הערכים שלכם, עזרה לזולת חשובה מאוד, עבודה סוציאלית, רפואה, פסיכולוגיה או מקצועות דומים יכולים להתאים לכם.
כך תדעו במה אתם מוכשרים
תהיה זו תמימות להניח שכל האנשים אכן יודעים במה הם טובים או מהו הייעוד שלהם בחיים. ככל הנראה יותר אנשים שמתלבטים כיום בעניין הרשמה ללימודים אקדמאיים עדיין מוצאים עצמם מגששים באפלה לעומת האנשים הנחרצים. אם אתם מרגישים שהעולם מלא אפשרויות ואתם רוצים לדעת במה אתם ממש טובים, במה תוכלו להצליח באקדמיה ולאחר מכן בשוק העבודה, גשו לאבחון מקצועי. ישנם אבחונים ומבחנים פסיכוטכניים שיענו עבורכם על השאלות הללו. כך תוכלו לגלות האם יש לכם כישרון טכני או שאולי אתם מוצלחים בחשיבה מדעית או דווקא ביחסים בין אישיים.
כמה תרצו להרוויח
דרך אחרת שתוכל לעזור למתלבטים לבחור תחום לימודים תהיה – גישת ה"תכלס". תכלס, כלומר מה יצא לכם מהתואר, לא רק לנפש או לנשמה או גם לחשבון הבנק. שאלו את עצמכם כמה תרצו להרוויח או עד כמה חשוב לכם השגשוג הכלכלי. אין ספק כי יש תחומי לימודים שיביאו אתכם יותר גבוה על סולם ההתבססות הכלכלית. רוצים דוגמאות? בבקשה. על פי הפרסומים, בוגרי משפטים מרוויחים עד 10000 ₪ ואילו מהנדסים מתחילים מרוויחים מעט למה מזה. מורים אקדמאיים מתחילים בשכר של כ-6500 עד 8000 ₪ ובוגרי מדעי החברה מרוויחים כ-7000 ₪. בוגרי מדעי המחשב יכולים להתחיל עם 12000 עד 15000 ₪.