בתום הטיול הגדול לא מעט אנשים עוצרים לחשוב איזה מקצוע הם מבקשים ללמוד, כאשר די במילה "מהנדס" על מנת ליצור רושם רב. עם זאת, יש להבין שקיימים לא מעט סוגי מהנדסים, וכל סוג דורש בקיאות אחרת ומציף עולם אחר של תכנים. אי לכך אתם מוזמנים להכיר 5 סוגים של מהנדסים שאנשים פחות מכירים, אך ראשית ניישר קו ונציין שלפי ההגדרה, "מהנדס" הנו אדם שעוסק בהנדסה ותפקידו להוציא לפועל התקדמות טכנולוגית ומדעית שהושגה במגוון תחומים, ע"י מחקר ואנשי מקצוע.
מהנדס עיר
מהנדס עיר, או לחלופין מהנדס רשות מקומית, הנו מהנדס אשר מתנהל בכפוף לרשויות המקומיות. על מנת להיות מהנדס עיר יש לעבור בהצלחה קורס מהנדסי ערים ולהיות אדריכל, למרות שבארץ לא מעט ממהנדסי הערים מגיעים מתחום ההנדסה האזרחית – תחום שדורש התעסקות רבה עם תכנון לצד ביצוע של מבנים ומערכות – עבור צרכים ציבוריים, תעשייתיים וצרכי הפרט. בין היתר מהנדס עיר עוסק בפיקוח על בנייה עירונית, תכנון העיר, בנייה ציבורית ומגוון עבודות תשתית – כגון כבישים ותאורת רחוב.
מהנדס חקלאות
יש מי שירימו גבה לשמע השילוב של מהנדס וחקלאות, אך מי שמגיע מהתחום מבין עד כמה הדברים קשורים זה בזה. התחום משלב בין עולם החקלאות לבין עולם ההנדסה ותהליכי ייצור. תפקידו של מהנדס חקלאות לייעל את שיטות הייצור, לצד התחשבות בשימור הקרקע וחזון תמידי לפתח מערכות חדשות. כך למשל מהנדס חקלאות עשוי לייצר טכניקה אידאלית עבור ניקוז המים, דישון האדמה, פיתוח חממות, ייעול הקטיף וכדומה. על מנת להיות מהנדס חקלאי יש לעשות תואר ייעודי, אליו יש להגיע עם ידע מקיף בפיזיקה, מתמטיקה ומגוון מקצועות טכנולוגיים.
מהנדס חומרים
הנדסת חומרים הנו תחום שעוסק רבות במחקר, חיפוש אחר חומרים חדשים ובחינת תכונות של חומרים קיימים, כאשר יש לא מעט התעסקות סביב חומרים מוצקים לצד בחינה של תכונות חשמליות, תרמיות והשפעה סביבתית. לימודים בתחום כוללים התעסקות רבה בתחום הכימיה והפיזיקה, וזאת כי מטעם התפקיד מהנדס חומרים בוחר חומרים עבור מגון צרכים הנדסיים, משפר תכונות קיימות, משקיע בתהליכי ייצור, מעבד חומרים ובוחן מגוון הליכים שחומרים עוברים בסיטואציות שונות.
מהנדס תעשייה וניהול
לצד לימודי תעשייה וניהול, ניתן למצוא לימודי מהנדס תעשייה וניהול. מדובר במהנדס אשר משקיע מאמצים רבים בשיפור מערכות ותהליכים, שבין היתר משלבים בין טכנולוגיה לאדם. כיצד? באמצעות שימוש במידע מתחום מדעי הניהול, מדעי ההתנהגות והמדעים המדויקים, כך שמדובר במקצוע מיוחד שמשלב בין שני קצוות – אדם ומכונה. מי שייבחר להחזיק בתפקיד זה יצטרך לעבור הכשרה בתחום המדעיים המדויקים, בתחום הטכנולוגיה, בתחום המחקר ובתחום מערכות מידע ומחשוב.
מהנדס מזון
כל ייצור של מזון מצריך להתנהל אל מול מהנדס בתחום. הנדסת מזון כוללת הנדסה של מרכיבי הייצור ואופי העיבוד, ובין היתר משולבים עקרונות של הנדסה כימית וחקלאית. תחום זה מאוד נרחב וחולש על תחומים רבים. בין היתר מהנדס מזון מתעסק עם שימור מזון, תהליכי ייצור מזון, עיצוב מכונות בתחום, תהליכים ביוטכנולוגים, עיצוב אריזות מזון ובקרת איכות שנוגעת למזון. כמו כן, גם תחום זה מצריך לימודים מעולם הכימיה, הביולוגיה, הפיזיקה ואף המתמטיקה. מבחינת עבודה, ניתן למצוא ביקוש רב בתעשיית המזון, בתעשייה הביוטכנולוגית, בתעשיית התרופות, בחברות ייעוץ ואף אצל חברות שיווק ותכנון.
בחירה מושכלת
לאור הדברים, אם מבקשים להיות מהנדסים, יש להכיר את התחומים השונים, ללמוד עליהם מעט, לבחון ביקוש ובסופו של יום לבחור עם הלב את התחום שמצאתם כיותר מעניין. בהצלחה!