לא מעט סרטים וסדרות, תוכניות תחקירים וכתבות בחדשות עוסקות בנושא של ילדים מחוננים. לא מעט הורים נוטים לחשוב שהילד שלהם מחונן, הרי כל הורה רוצה להאמין ובצדק, שהילד שלו גאון ואם הוא רואה את זה, אין סיבה שגם המורים לא יראו את זה, לא מעט הורים שולחים את הילדים שלהם למבדקים, מתוך כוונה שיתגלו כגאונים וכך ביום מן הימים, הם יוכלו ללמוד בכיתות של מחוננים ומשם הדרך לעתיד ורוד, סלולה בפניהם.
אך עם כל החשיבות של מבחני מחוננים והצורך החברתי והאישי בהם, הרי שעולות לא מעט שאלות שהורים רבים צריכים לשאול את עצמם, לפני שהם ממהרים לשלוח את הילדים שלהם למבחנים שכאלה. כמובן שהם צריכים לשאול את השאלות לא רק עצמם, אלא גם אנשי מקצוע, כולל מורים, יועצים וגורמים אחרים, וכן רצוי שידברו עם הילדים שלהם בנושא.
לפני שאנחנו נסביר מדוע חשוב לחשוב על מבחני מחוננים פעמיים ושלוש, צריך להסביר בקצרה מה זה בעצם. מדובר במבחנים שעוסקים במגוון נושאים, ומטרתם לבחון האם הילד הוא אכן מחונן ויש להעביר אותו לכיתה של מחוננים. בדרך כלל נהוג לעשות את המבחנים בכיתות מאוד מוקדמות, קרי א-ב-ג, מאחר ואז ניתן להבחין בכך.
על פי רוב, ילד נשלח לאבחונים, אם המורה שמה לב שהוא מתקדם בחומר באופן מהיר יותר מאשר כל שאר הילדים, מה שגורם לו גם להשתעמם בכיתה והרבה פעמים, זה אפילו יכול להוביל לבעיות התנהגותיות שונות, בין היתר בגלל שעמום.
מדוע צריך לחשוב לפני ששולחים ילד למבחן מחוננים
באספקט של מבחני מחוננים יש יתרונות לא מעטים. החל מזה, שהילד יכול למצוא את עצמו, סוף סוף, במסגרת שבאמת מתאימה לצרכים שלו, מסגרת שעונה לכישוריו, הילד יכול להתפתח מהר וטוב יותר מאשר במסגרת רגילה, הוא יקבל את כל הכלים בשביל להצליח, וכמובן הוא יכול למצוא את עצמו על מסלול מהיר יותר בשביל לקבל את הכישורים הנדרשים בבית הספר ובאופן טבעי זה גם יעזור לו בעתיד.
אך יש כמה נקודות שההורים צריכים לקחת בחשבון. ראשית, אם הילד לא יצליח במבחן, זה עלול לערער אותו. זה עלול לגרום לו לחשוב דברים שליליים עליו, ובראש ובראשונה בגלל שהוא ירגיש שהוא איכזב אותם.
שנית, אם ילד כן מצליח במבחן, עדיין עומד מעליו גורם לחץ מאוד משמעותי, הדרישות ממנו יהיו גבוהות מאוד בהמשך וייתכן מאוד שהוא לא יאהב את זה. יכול להיות שבמסגרת רגילה הוא יהיה יותר טוב מכולם ויקבל ציונים מאוד גבוהים וזה יספק אותו.
כאן אנחנו מגיעים לנקודה השלישית, לפעמים עדיף לילד מבחינה חברתית ומבחינות אחרות, להיות מעל כולם במסגרת רגילה ולא להיות בהכרח במסגרת שונה, גם אם היא טובה יותר, בוודאי אם מדובר במסגרת בה נמצאים מרבית חבריו.
לכן חשוב לשקול את כל הנקודות ולהחליט על פי טובת הילד.