בתשעה ביוני 2007 שינתה חברת אפל את החיים של כולנו, כאשר הציגה לראשונה טלפון נייד שלא רק מאפשר לערוך שיחות טלפון, לשלוח הודעות טקסט ולשחק משחקים פשוטים, אלא היה מכשיר עוצמתי עם יכולת להתחבר לאינטרנט, לנגן מוסיקה ולהתקין עליו כמעט כל אפליקציה חיצונית אפשרית. קראו לו אייפון, והדבר המהפכני ביותר בו היה מסך מגע, שמאותו רגע ואילך הפך לסטנדרט בתעשיית הסלולר.
מסך המגע הזה הומצא על ידי מעצבים תעשייתיים מוכשרים, שחשבו מחוץ לקופסה במונחים של אסתטיקה, שימושיות ויעילות. עד לאותו רגע אף אחד לא חשב על מסך המגע כאלמנט שיש לשלב בטלפון סלולרי, אולם מרגע שאפל עשו זאת – כל הצרכנים בעולם רצו אייפון, וכל חברות הסלולר בעולם רצו מסכי מגע.
זוהי התמצית של עיצוב תעשייתי: לחשוב על מה שהלקוחות אפילו לא יודעים עדיין שהם צריכים.
איפה אפשר ללמוד את התחום?
מוסדות לימוד רבים מציעים מסלולים בתחום העיצוב התעשייתי, ביניהם אקדמיית בצלאל בירושלים, בית הספר שנקר ברמת גן, המכון הטכנולוגי HIT בחולון, מכללת הדסה בירושלים, בית הספר לעיצוב ואמנות של המכללה למנהל בתל אביב, מכון אבני בתל אביב ועוד. חלק מן המסלולים מציעים שילוב של תואר בעיצוב תעשייתי עם תחומים נוספים, כגון במדעי החברה.
מה צריך ללמוד כדי להיות מעצב תעשייתי?
לימודי עיצוב תעשייתי אורכים בדרך כלל כארבע שנים, ובסופם ממתין תואר ראשון. מסלולי תעודה מסויימים אורכים פחות זמן. ההיצע כיום מגוון יותר מבעבר, וקיימות אינספור תכניות לימודים המאפשרות לכל אדם החפץ בכך להפוך למעצב תעשייתי. לשם כך יש צורך ללמוד נושאים כמו בניית שפה עיצובית, גרפיקה, אמנות פלסטית ועוד; כמו כן יש להכיר את המאפיינים של חומרים שונים, כמו עץ, גומי, פלסטיק – וכיצד לעבוד איתם.
במהלך הלימודים בעיצוב תעשייתי נחשפים הסטודנטים לסיפוריהם של המוצרים והטכנולוגיות ששינו את העולם, כמו האייפון שתואר לעיל או מוצרים אחרים שחוללו מהפכות בשוק הצרכנות, כמו מחשבוני הכיס, מכונות הדפוס ועוד. לאחר מכן נלמדים תהליכי פיתוח ועיצוב מוצרים, ואז מגיעים לעיקר: פרוייקט גמר בו כל סטודנט מעצב מוצר יחיד או מערכת מוצרים בתחום כלשהו, שלכאורה נדמה שכבר אי אפשר להמציא בו שום דבר חדש.
יש לכם רעיון למוצר כזה? משהו שישנה את העולם כמו שעשה האייפון? האם יתכן שבקרוב ייצא מבין הקוראים האדם שימציא את המהפכה הבאה? אם כן – עולם העיצוב התעשייתי מחכה לכם!