הרבה אנשים שומעים את המונח 'אסטרטגיה עסקית' אך אינם יודעים על מה בדיוק מדובר. נכון להיום אסטרטגיה זו משמשת כמעט כל חברה בתכנון העתידי שלה. מאמר זה יסביר לקוראים מהי וכיצד היא באה לידי ביטוי.
אסטרטגיה עסקית- חובה לכל חברה
ההבדל בין חברות מוצלחות לבין חברות אשר אינן מצליחות לשרוד לאורך זמן הוא באסטרטגיה שלהן. חברות אשר אינן מתכננות מראש מהן המטרות שלהן וכיצד חכם ביותר להגיע אל אותן מטרות קרוב לוודאי לא יצליחו לשרוד לאורך זמן. אם בעבר, חברות רבות לא היו מודעות לעניין התכנון ונקיטת האסטרטגיה המתאימה, כיום כל חברה רצינית מודעת לעובדה כי היא חייבת לאמץ אסטרטגיה חכמה על מנת לכבוש את כל היעדים בהם היא מעוניינת.
חשוב לציין כי 'אסטרטגיה עסקית' נשמע אולי כמו מונח גדול ומנופח שמאפיין רק חברות ותאגידי ענק, אך למעשה זה נכון לכל עסק באשר הוא: החל מהעוסק הפטור שרק החל את צעדיו בעולם העסקי, ועד לחברות הגדולות במשק – כולם צריכים שתהיה להם אסטרטגיה עסקית מנצחת, או לפחות לשאוף לאחת כזו.
מתכננים את האסטרטגיה
חשוב לקחת בחשבון כי אסטרטגיה עסקית חייבים לתכנן בקפידה וזאת לאחר בדיקה קפדנית של השוק התחרותי ונתוני החברה. השלבים של תהליך אסטרטגי באים לידי ביטוי בדברים הבאים:
- חזון– חזון הוא תפיסת העולם של החברה או הארגון לו בונים את האסטרטגיה. החזון הוא זה שיניע את החברה לקבוע מה יהיו המטרות שלה וכיצד ניתן יהיה לכבוש אותם. עסק שלא מתכנן כמה שנם קדימה או לפחות שנה קדימה – אין לו זכות קיום בעולם התחרותי של ימינו. על כל עסק, לא משנה באיזה תחום, להכיר היטב את האקו-סיסטם בה הוא פועל, לדעת מה המתחרים העסקיים עושים ותמיד לחשוב ופעול על מנת לתת הצעה טובה או משתלמת יותר.
- מטרות– חשוב לקבוע בצורה מדויקת מהן המטרות של החברה. יש לקחת בחשבון כי תמיד תהיה מטרה אחת מאקרו מרכזית ומטרות מיקרו ממוקדות יותר בדרך אל השגת היעד המרכזי. מטרות לרוב צריכות להיות מדידות (כאלו שניתן לכמת אותן במספרים). בנוסף על המטרות להיות שאפתניות מצד אחד אך ריאליות מצד שני. יש לשאוף להתקדמות מגמתית של העסק בכל עת.
- יעדים– יש לקבוע בצורה מדויקת את היעדים בכמויות, במספרים, בסכומים. עסק ללא שאיפות לא יתקדם לשום מקום.
- יישום– לאחר בדיקה מקדימה והגדרת החזון, המטרה והיעד של החברה יש לחשוב על הדרכים הנכונות ביותר ליישום הצעדים שיובילו להצלחה. מה תהיה אותה אסטרטגיה עסקית מנצחת. בכדי ליישם חלק מתהליכי הארגון בצורה הטובה ביותר – בדרך כלל נעשה גם בשימוש כאלו ואחרות. אחת התוכנות הנפוצות בארגונים היא תוכנת אקסל. ארגונים אשר עושים שימוש רב בתוכנה ישמחו לגלות שניתן ללכת על לימודי אקסל המיועדים ספציפית לארגונים ויכולים להגביר משמעותית את יעילות העובדים בארגון.
- בקרה– לאחר ההחלטה על הצעדים אותם מעוניינים ליישם על מנת להגיע אל המטרה יש לפקח/לבצע בקרה על כל תהליך ולוודא האם הוא עובד בצורה בה מעוניינים. בהתאם יש לקבוע האם דרושים אי אילו שינויים, האם כדאי לזנוח את אותו תהליך ולעבור לתוכנית מגירה או האם התהליך אכן מוביל לאותה מטרה בה מעוניינים.