בשנים האחרונות ניתן לראות את נושא החינוך הפיננסי עולה לסדר היום הכלכלי-ציבורי מעת לעת בהקשרים שונים החל מהמחאה החברתית, דרך אמצעים להגברת התחרות בשוק ועד לשיפור בתחום החיסכון הפנסיוני.
אך למרות זאת, ניתן לומר באופן די גורף כי בישראל אין תרבות ואין תשתיות של חינוך פיננסי, באף גיל. אך בה בעת בעולם הולכת ומתבררת החשיבות של חינוך פיננסי מגיל צעיר על היכולת של אזרחים לפעול נכון כלכלית ואף על היכולת של משק לאומי לשגשג ולצמוח לאורך שנים.
יתרה מזאת, ישנם מומחים כלכליים הטוענים כיום כי היעדר החינוך הפיננסי בישראל ובמדינות אחרות בעולם המערבי הוא אחד הכישלונות המרכזיים והמהותיים ביותר שעימם החברה שלנו מתמודדת כיום. הצרכנים של היום וכן אלו של המחר צריכים להיות מסוגלים להכיר ולבדל מגוון אדיר של מוצרים, שירותים וספקים מהתחום הפיננסי והן מה"כלכלה הרגילה" על מנת להתנהל באופן מושכל, יעיל וכלכלי בעולם.
בקרו במרכז הלימוד של אתר iMarkets למידע נוסף
מה זה בכלל התנהלות פיננסית?
היעדר חינוך פיננסי בישראל הופך מודגש כאשר עבור אנשים רבים מאוד עצם הזכרת המונח התנהלות פיננסית מעלה שאלות רבות ולרוב אף מבוכה או התעלמות מוחלטת מהנושא. התנהלות פיננסית אין פירושה רק חיסכון פנסיוני או התנהלות מול הבנק (על אף שאלו תחומים מהותיים וחשובים מאוד בכך), ההתנהלות הפיננסית של כל אחד ואחת מאיתנו נוגעת לחיי היומיום ולאינספור נושאים – מהקניות בסופר, דרך ההוצאות על מותרות וצעצועים ועד נושאים מרכזיים כמו חינוך, משכנתא, פנסיה וכיוצא באלו.
החשיבות של חינוך פיננסי מגיל צעיר היא בהקניית כלים מעשיים ומחשבתיים – כבר בגילאים צעירים – לביצוע החלטות נכונות כלכלית ואישית במיידי ובהמשך החיים. המשמעות היא לא להפוך את הילדים לכלכלנים, ממש לא, אלא ליצור צרכנים חכמים ומודעים יותר שיוכלו להתנהל מבחינת עצמם נכון יותר במציאות הכלכלית הדינמית של ימינו ושל העתיד.
למה חשוב להתחיל כבר בגילאים מוקדמים
ניתן לומר כי הנושא של חינוך פיננסי אינו מתאים לגילאים מוקדמים מאוד וכי אפשר להתחיל בגילאים מבוגרים יותר כמו בתיכון למשל. אך זו טעות יסודית, בדיוק בגלל ההשפעה של ההתנהלות הפיננסית שלנו על חיי היומיום ועל העתיד. חינוך להתנהלות פיננסית נכונה ונבונה מאפשר לילדים להבין מגיל מוקדם מה זה כסף ומה המשמעות שלו בהקשר הכי רחב. אך בנוסף הוא גם מאפשר להם לקבל כלים להתנהלות נכונה בתחומי חיים אחרים.
כך, חינוך פיננסי מלמד ומאפשר דחיית סיפוקים, הוא מאפשר לילדים ללמוד לנהל סיכונים, לנהל מו"מ, לפתח יכולות חברתיות חשובות ואף לפתח את יכולות התכנון שלהם לטווחי זמן משתנים. כמובן שעם ילדים קטנים לא נכנסים לשיחות על פנסיה ועל משכנתאות והשקעות בשוק ההון, אלו דברים מאוחרים הרבה יותר, אך כן מסבירים להם אודות כסף, אודות צרכנות נכונה, אחריות פיננסית ושאר תחומים המותאמים להם.
איתנו כמבוגרים כמעט ולא דיברו על כסף ובטח לא על התנהלות פיננסית, וזה ניכר אצל כה רבים מאיתנו גם שנים אח"כ. החשיבות של חינוך פיננסי מגיל צעיר היא אדירה הן ברמת הפרט והן ברמת המשק המקומי כולו.
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אתכם:
בנוסף, במידה ותרצו להתעדכן על נושאים פיננסיים באינטרנט – נסו את אתר "מלך הפיננסים".